P6281508s

 

Hårda delikatessostar

Gruyéré

Tillverkas på opastöriserad mjölk från ko. En hel ost väger cirka 35-40 kg och lagras i kall temperatur. Smakar lite syrligt och med kristaller . Enligt många världens godaste ost. Ska du göra fondue är detta en av två. Den andra är schweizisk emmentaler.

 

Parmigiano Reggiano

Italiens svar på västerbottenost eller var det tvärtom? Hur som helst den tillverkas mellan floderna Po och Reno i norra Italien. Osten görs på halvskummad opastöriserad komjölk. Alltid med en blandning av morgon- och kvällsmjölk. Den har en torr grynig konsistens och är underbar både som dessertost och i matlagning. Bryt en bit och skölj ner med ett glas Amarone.

 

Manchego

Siansk fårmjölksost från La Mancha. Opastöriserad finns som mild och lagrad (Viejo) som är godast till ostbrickan eller Tapas. Traditionellt tillbehör är kvittengele membrillo.

 

Kvibille cheddar

Enligt mig världens bästa cheddar. Tillverkas på Kvibille mejeri i Halland sedan 1926. Som mild ganska menlös men efter 14-24 månaders lagring är den underbar, både på smörgås och på ostbrickan. Väger 2,7 kg eller 4,4 kg. 32 % fetthalt.

 

Grevé

Är en av svenska folkets favoriter.
Började tillverkas 1964 i Örnsköldsvik. Grevén har stora pipor. Smaken är lätt sötaktig med nötkaraktär. Osten har normalt 28 % fetthalt och väger cirka 12 kg.

 

Prästost

Är grunpipig, har en saftig och smidig konsistens. Osten har en kraftig smak som blir bättre vid längre lagring. Fetthalt 31 %. Väger cirka 13-14 kg.

 

Herrgårdsost

Har fått sitt namn för att förlagan, ett försök att göra schweizerost började tillverkas på herrgårdar runt om i Sverige på 1800-talets början. Herrgårdsosten har små pipor, aromatiskt och nötliknande smak. Fetthalt 28 %. Men den finns även i 17 % fetthalt.

 

Västerbottenost

Utvecklades i slutet av 1860-talet vid Gammelbyns Mejeri i Burträsk av mejerskan Eleonora Lindström. Den tillverkas fortfarande på samma ort och med samma recept. Kallas ofta för Sveriges Parmesan. Fetthalt 33 % väger cirka 18 kg.